Psycholoog of spiegoloog

Is het coachpaard een psycholoog die tot op het diepst van je ziel wil kijken wat zich daar afspeelt om vervolgens te analyseren waar het beter kan. Of is het paard een spiegoloog, spiegelt hij ahw wat er vooral niet is, is jouw gedrag veilig om bij aan te sluiten. Want dat is wat een paard wil namelijk, aansluiten. Soms zie ik een paard afstand nemen, mensen zijn dan teleurgesteld. Ziet het paard niet dat ik pijn heb en troost zoek? Als er een tweestrijd afspeelt in iemands hoofd en hart zoals boosheid, wrok, rancune, opstand, teleurstelling biedt dat voor een paard geen veilig compagnonschap, hij zal een stapje terug doen. Ik heb dit vaak zien gebeuren. Als iemand zich dit realiseert, ontspant en de boosheid verandert in verdriet zal het paard direct aansluiting zoeken niet op het verdriet maar op het gedrag wat klopt.

Ik heb zelf ernstige rugklachten, tijdens een ontspannen buitenrit geeft mijn paard geen krimp, we genieten samen en niets moet. Ga ik vervolgens in de bak rijden en ik denk oh ik moet nu teugels op maat, benen eraan, houding moet goed zijn, mijn paard moet dit en dat. Mijn rug verstrakt en ik word onzeker en denk als het maar geen pijn gaat doen, No way dat mijn paard gaat luisteren. Ik ben niet veilig genoeg en mijn irritatie resulteert in een geïrriteerd paard. Als vervolgens mijn dochter opstapt, verdwijnt de spanning direct bij het paard en zie ik een keurig en gehoorzaam paard zonder spanning in het lijf.

Alles draait om invloed

Welke invloed heeft mijn gedrag op anderen en andersom. Ik omarm het joodse denken, niet vragen wie ben je maar waar kom je vandaan en waar ga je heen? Welke mensen zijn tot nu toe belangrijk in jouw leven geweest, welke invloed hadden ze op jou? Welke belangrijke normen en waarden heb je meegekregen? Welke invloed heb jij op jouw directe naasten, is daar een verband. Besef je hoever jouw wortels strekken? Waarin kun jij nog groeien? Wie of wat zijn jouw hulpbronnen, welke obstakels moet je nog tackelen?

Het leven is een proces van groeien, ik ben erg benieuwd waar jij in 2020 in wil gaan groeien. Lachai Roi wil graag jouw hulpbron zijn.

De stappen die zet je zelf!!